یکی از واژههایی که به گوش فعالان بازار سرمایه آشناست، افزایش سرمایه شرکتها و رشد قیمت سهام آنها به این واسطه است.
معمولا شرکتها به منظور تامین منابع مورد نیاز برای طرحهای توسعهای و همچنین پاسخگویی به نیاز خود به نقدینگی، اقدام به افزایش سرمایه میکنند. در واقع تغییر در میزان سرمایه یکی از روشهای تامین مالی شرکتهاست. در بعضی مواقع نیز این راهکار به منظور اصلاح و بهبود ساختار مالی شرکت مورد استفاده قرار میگیرد.
هر شرکتی که بخواهد سرمایه خود را به هر دلیلی افزایش دهد، باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و به سهامداران بفروشد. به این طریق مبلغ موردنیاز برای این اقدام تامین میشود. تفاوت اصلی میان انواع روشهای افزایش میزان سرمایه نیز به محل تامین این منابع جدید باز میگردد که در ادامه انواع روشها به تفصیل توضیح داده میشود.
انواع روشهای افزایش سرمایه کدامند؟
چهار دسته کلی برای افزایش سرمایه شرکتها وجود دارد که شامل:
- افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها
- افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سهام جایزه)
- افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
- افزایش سرمایه به روش صرف سهام میشود.
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی
در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها، شرکت داراییهای ثابت مشهود خود مانند زمین، ساختمان، ماشینآلات و تجهیزات، سرمایهگذاریها و… را مورد تجدید ارزیابی قرار میدهد. به عبارت دیگر، ارزش داراییهای یک شرکت بر اساس نرخ تورم کشور ارزیابی شده و در ترازنامه بهروز میشود. با بهروز شدن ارزش داراییها، امکان استفاده از تسهیلات مالی بیشتر نیز وجود دارد. این مهم در شرکتهای زیانده میتواند بهعنوان محرکی برای تجدید حیات شرکتها محسوب شود. این موضوع بهویژه برای شرکتهایی که مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شدهاند، از اهمیت زیادی برخوردار است. براساس قانون تجارت در صورتی که مقدار زیان از نصف سرمایه ثبتی شرکت بیشتر باشد، شرکت مذکور مشمول ماده ۱۴۱ میشود. شرکت زیانده برای خروج از این ماده باید سرمایه خود را به مقداری افزایش دهد تا میزان زیان از نصف سرمایه کمتر شود. در این روش، درصد مالکیت سهامدار در شرکت تغییری پیدا نمیکند. یعنی به همان نسبت که سرمایه شرکت زیاد میشود، تعداد سهام فرد نیز افزایش پیدا میکند.
افزایش سرمایه از محل سود انباشته
طبق قانون تجارت شرکتها موظفند سالانه درصدی از سود خود را بین سهامداران تقسیم نکرده و نزد خود نگهداری کنند. این سود در حسابی تحت عنوان سود انباشته در صورتهای مالی شرکتها ثبت میشود. با افزایش سودهای ذخیره شده و رسیدن به مقدار مناسبی، شرکت میتواند از این محل سرمایه خود را افزایش دهد و با این کار منابع جدید موردنیاز خود را تامین کند. پس در روش سود انباشته عملا جریان نقدینگی جدید به شرکت وارد نمیشود. پس به دلیل اینکه سهامداران پولی برای سهام جدید خود پرداخت نمیکنند. در این روش به سهامداران، سهامی تحت عنوان سهام جایزه تعلق میگیرد.
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی
در مواقعی که شرکت نیاز به منابع جدید برای طرحهای توسعهای خود دارد اما سود انباشته مناسبی در اختیار ندارد، ناچار به افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران است. به دلیل اینکه این روش، نیازمند تامین منابع جدید از سوی سهامداران فعلی شرکت است، شرکت حق استفاده و حضور در آن را ابتدا به سهامداران شرکت میدهد.
به این صورت که اوراقی تحت عنوان حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار میگیرد. سهامدار در مدت زمان مجاز برای معاملات این اوراق که معمولا ۲ ماه است و به آن مهلت پذیرهنویسی گفته میشود، دو راهکار دارد.
۱- پرداخت مبلغ اسمی سهام:
در این روش سهامدار به ازای هر سهم باید مبلغی را در بازه زمانی ۲ ماهه به شرکت پرداخت کند. این مبلغ در ایران معمولا هزار ریال (قیمت اسمی سهم) است. با این کار پس از طی شدن مراحل افزایش سرمایه، حق تقدم شما تبدیل به سهم عادی میشود.
۲- فروش حق تقدم:
اگر سهامدار به هر علتی تمایل نداشته باشد که از حق تقدمهای خود استفاده کند، میتواند در بازه زمانی دو ماهه حق تقدمهای خود را به سرمایهگذاران دیگر بفروشد. این حق تقدمها مانند سهام عادی در بورس قابل معامله هستند. حق تقدم هر سهم با اضافه شدن حرف «ح» پس از نماد آن قابل شناسایی است. بهعنوان نمونه حق تقدم ایران خودرو با نماد «خودروح» معامله میشود.
افزایش سرمایه از روش صرف سهام
در این روش، شرکت سهام خود را به مبلغی بیش از قیمت اسمی و از طریق پذیره نویسی به فروش رسانده و تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی سهام را، به حساب اندوخته منتقل یا در ازای آن سهام جدید، به سهامداران قبلی میدهد.
در افزایش سرمایه به روش صرف سهام به جای انتشار سهام عادی با ارزش اسمی، پذیرهنویسی سهام جدید ناشی از این عمل به قیمت بازار انجام میگیرد. منظور از صرف سهام، اضافه ارزش سهام یعنی مابهالتفاوت ارزش بازاری و اسمی سهام است. شرکت درخصوص صرف سهام سه کار انتقال اضافه ارزش به اندوخته شرکت، تقسیم نقدی اضافه ارزش به سهامداری قبلی، دادن سهام جدید به سهامداران قبلی را میتوانند انجام دهند. در مورد فروش هم دو کار فروش با حفظ حق تقدم، فروش با سلب حق تقدم قابل انجام است.
بهترین نوع افزایش سرمایه کدام است؟
باید توجه داشت ساختار شرکتها با یکدیگر تفاوت داشته و از آنجا که هر یک پیچیدگیهای خاص خود را دارند، نمیتوان نسخهای کلی برای همه شرکتها در نظر گرفت. در مجموع اما افزایش سرمایهای که سبب ورود منابع جدید مالی به شرکت شود، شرایط مناسبتری را برای توسعه فعالیتها رقم میزند. بنابراین افزایش میزان سرمایه از طریق آورده نقدی و همچنین صرف سهام بهصورت کلی بهتر قلمداد میشوند. همچنین روش تجدید ارزیابی داراییها از آنجا که عملا پولی وارد شرکت نشده و صرفا یک عملیات حسابداری برای بهبود صورتهای مالی شرکت محسوب میشود، بهویژه برای شرکتهای ورشکسته و مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت مناسب ارزیابی میشود.
نظرات و پیشنهادات