قیمت آخرین معامله
معمولا قیمت آخرین معامله هر سهم با قیمت پایانی مقایسه میشود که این موضوع در تابلوخوانی بسیار اهمیت دارد.
قیمت آخرین معامله در اغلب موارد به میزان زیادی تغییر میکند، به همین دلیل معمولا برای اشاره به قیمت یک سهام، از قیمت پایانی استفاده میشود. با این وجود، قیمت آخرین معامله برای سفارشگذاری در بورس اهمیت زیادی دارد و اگر فردی که بخواهد معامله را به سرعت انجام دهد، میتواند قیمت سفارش خود را نزدیک به این قیمت یا معادل آن در نظر بگیرد تا احتمال انجام سفارش بیشتر شود.
قیمت پایانی
قیمت پایانی هر سهم در پایان جلسه معاملاتی، مبنای قیمت معاملات روز بعد قرار گرفته و با توجه به آن، بازه مجاز قیمتی روز بعد تعیین میشود. درصورتیکه حجم معاملات انجام شده سهم طی روز مساوی یا بیشتر از حجممبنای آن باشد، قیمت پایانی سهم برابر با میانگین موزون قیمت معاملات انجامشده نماد طی جلسه معاملاتی خواهد بود، در غیر این صورت، قیمت پایانی به شکل زیر محاسبه میشود.
P۱= قیمت پایانی روز جاری
P۰= قیمت پایانی روز قبل
VWAP= میانگین موزون قیمت سهام معامله شده
N= حجم معاملات انجامشده در بازار عادی
M= حجممبنا
برای مثال فرض کنید قیمت پایانی روز قبل یک سهم ۱۰۰۰ تومان و میانگین موزون قیمت معاملات امروز آن ۱۰۲۰ تومان باشد. حال دو حالت زیر را در نظر بگیرید:
الف) اگر حجم معاملات امروز این سهم برابر یا بیشتر از حجم مبنای آن باشد، قیمت پایانی امروز سهم ۱۰۲۰ تومان خواهد بود.
ب) اگر حجم معاملات امروز سهم، نصف حجم مبنای آن باشد، در این صورت برای محاسبه قیمت پایانی خواهیم داشت:
به بیان دیگر اگر در یک سهم، میانگین موزون قیمت سهام معامله شده نسبت به قیمت پایانی روز قبل X تومان تغییر یابد و سهام معامله شده به میزان حجممبنا یا بیشتر از آن باشد، کل این تغییر یعنی X تومان در تعیین قیمت پایانی روز جاری در نظر گرفته میشود و به قیمت پایانی روز قبل اضافه میشود، اما درصورتیکه نسبت حجم معاملات به حجم مبنا کوچکتر از یک باشد، به همان نسبت از X، به قیمت پایانی روز قبل افزوده میشود.
نظرات و پیشنهادات