کالایی است که قابلیت تبادل نسبی یا کامل را دارد و این کالاها عموما مواد اولیه صنایع هستند.
انواع کامودیتیها
کامودیتی سخت:
موادی مانند نفت و طلا که به صورت طبیعی در طبیعت وجود دارند، در دسته کامودیتی سخت قرار میگیرند.
کامودیتی نرم:
موادی نظیر سویا، گندم و ذرت کامودیتیهای نرم هستند. این گروه از کامودیتیها در گروه محصولات کشاورزی دستهبندی میشوند. اما از آنجا که این محصولات در برابر آب و هوا و تغییرات اقلیمی واکنش نشان میدهند، قیمت آنها نیز در فصول مختلف تغییر میکند.
کامودیتی فلزات اساسی:
انواع فلزات نظیر آلومینیوم، فولاد، مس، روی و آهن نیز در دسته کامودیتیها جای میگیرند.
عوامل موثر بر بازار کامودیتی
- میزان عرضه و تقاضا برای کالاها
- شاخص قیمت دلار
- میزان تولید، محدودیتها و موانعی که در مسیر تولید بر سر راه تولیدکنندگان وجود دارد.
- تغییر در ذخایر یا موجودی انبار کالاها
- سیاستهای دولتها و بانکهای مرکزی کشورهایی که در تجارت جهانی کامودیتیها نقش اساسی دارند.
- شاخص های مهم اقتصادی کشورهای موثر در تجارت جهانی کامودیتی ها
یکی از مهم ترین جنبه های تحلیل شرکت ها جهت اتخاذ تصمیمات صحیح سرمایه گذاری، درک عمیق و صحیح از صنعت مورد نظر در ابعاد داخلی و جهانی است، بررسی وضعیت و جایگاه گذشته، فعلی و آینده صنعت لازمه تحلیل شرکت ها بوده و بدون آگاهی از این موارد نمیتوان تصمیم جامعی جهت سرمایه گذاری در یک شرکت اتخاذ کرد.
تاثیر کامودیتی ها بر بورس ایران
بورس اوراق بهادار تهران بازاری کامودیتی محور است. مهمترین تاثیر کامودیتی ها بر شرکت های فعال در بازار سرمایه ایران به موضوع نرخ گذاری آن ها و حجم صادرات برمیگردد، بسیاری از شرکت ها خواه با فروش داخلی و یا صادراتی، از نرخ های جهانی کالا ها تاثیر میگیرند، لذا نرخ جهانی کالاها در سطح جهان بر کالاهای مرتبط در شرکت ها و کارخانجات داخلی موثرند.
از جمله این شرکت ها میتوان به شرکت های فعال در صنعت فولاد، سنگ آهن، پتروشیمی، پالایشی و… اشاره کرد اما مهم ترین تاثیرگذاری متوجه شرکت های صادرات محور شده است، همچنین تاثیرپذیری از نرخ های جهانی متعاقبا بر مبالغ فروش و در نهایت بر سودآوری شرکت ها تاثیرگذار خواهد بود.
لذا یکی از مهم ترین جنبه های تحلیل شرکت ها جهت اتخاذ تصمیمات صحیح سرمایه گذاری، درک عمیق و صحیح از صنعت مورد نظر در ابعاد داخلی و جهانی است، بررسی وضعیت و جایگاه گذشته، فعلی و آینده صنعت لازمه تحلیل شرکت ها بوده و بدون آگاهی از این موارد نمیتوان تصمیم جامعی جهت سرمایه گذاری در یک شرکت اتخاذ کرد.
برای مثال وقتی قیمت نفت و گاز افزایش مییابد شرکت هایی که با استخراج و بهره برداری نفت و گاز سر و کار دارند سود بیشتری به دست میآورند. اما شرکت های پتروشیمی که با پالایش و فرآوری نفت سرو کار دارند، بار افزایش قیمت را به شرکت های مصرف کننده نفت نظیر شرکت های معدنی، فلزی، ساختمان سازی، حمل و نقل و … منتقل خواهند کرد و این شرکت ها با کاهش سودآوری و افت احتمالی قیمت سهام مواجه خواهند شد.
نظرات و پیشنهادات