اندیکاتور CCI یا همان شاخص کانال کالا (Commodity Channel Indicator) به وسیله دانِلد لمبرت در حدود ۴۰ سال پیش به وجود آمد. لمبرت یک معاملهگر کالا بود و از این اندیکاتور برای تحلیل مبادلات کالایی استفاده میکرد. این شاخص یک اندیکاتور نوسان یا همان اسیلاتور (Oscillator) است. اسیلاتور یک ابزار تحلیل تکنیکال است که بین دو کران بالا و پایین محدودهای را مشخص میکند و پس از آن، یک اندیکاتور روند میسازد که بین این دو حد نوسان میکند.
این شاخص همچنین بر پایه شتاب یا تکانه (Momentum) روند است؛ به این معنی که به شدت قدرت روند اخیر قیمت توجه میکند. اندیکاتورهای تکانه به ما شتاب روند را نشان میدهند. تکانه نرخ سرعتگیری قیمت یا حجم یک دارایی را به ما میگوید و در واقع، سرعت تغییر قیمت است. وقتی یک معاملهگر بر اساس شتاب روند خرید و فروش میکند، بر پایه افزایش سرعت تغییر قیمت تصمیم میگیرد.
CCI چگونه عمل می کند؟ در تحلیل تکنیکال این اسیلاتور بین دو کران و حد بالا و پایین محدوده و منطقهای را مشخص کرده و یک روند میسازد سپس نوسانات داخل این محدوده را بررسی میکند. افرادی که در بازار سرمایه بدنبال نوسان گیری هستند، می توانند از این ابزار به بهترین شکل استفاده نمایند.
اندیکاتور CCI اسیلاتور دارای درجه بندی است که خط میانی آن عدد صفر، حد بالا ۱۰۰+ و حد پایین آن ۱۰۰- قرار دارد. گفته میشود ۷۰ تا ۸۰ درصد نوسانات اندیکاتور در این محدوده انجام میشود که قابل اتکا هستند اما هر چه عدد ازین بالاتر یا پایینتر باشد به معنای رسیدن به نقطه اشباع خرید یا فروش است. به این معنا که هر گاه CCI بالاتر از ۱۰۰+ میرود یعنی یک روند صعودی در انتظار است و سیگنال خرید صادر شده و در حالت عکس نیز هنگامی که به ۱۰۰- میرسد، باید منتظر یک روند نزولی و پولبک در بورس بوده و آلارم سیگنال فروش به صدا در میآید.
در بورس تغییر قیمت چیزی عادی و روال است اما اینکه این تغییر قیمت با چه شتاب و سرعتی اتفاق می افتد موضوع دیگریست که بسیار مهم بوده و اندیکاتور CCI آن را اندازه گیری کرده و نمایش میدهد.
کسانی که با توجه به تکانه خرید و فروش میکنند، طبق اصل سنتی خرید در قیمت پایین و فروش در قیمت بالا عمل نمیکنند. آنها در پی این هستند که در قیمت پایین بفروشند و در قیمت پایینتر بخرند یا در قیمت بالا بخرند و در قیمت بالاتر بفروشند. سرمایهگذاران تکانهای به جای اینکه در جستجوی الگوهای ادامه یا برگشت روند باشند، به روند اخیر شکل گرفته ناشی از شکست قیمت توجه میکنند.
اندیکاتور CCI با این هدف به کار میرود که فرد را مطلع کند که چه زمانی قیمت یک دارایی سرمایهای بیشتر از ارزش واقعیاش و به اصطلاح بیشخرید (Over Bought) میشود و با قیمتی بالاتر معامله میشود. به طور مشابه، اندیکاتور CCI مشخص میکند که چه زمانی ارزش دارایی کمتر از ارزش واقعیاش است، یعنی با قیمتی پایینتر از قیمت اصلی اش به فروش میرسد و به عبارتی «بیشفروش» (Over Sold) میشود.
معمولاً معاملهگران انتظار دارند که روند قیمتی اصلاح شود و در حالت بیشفروش یا بیشخرید باقی نماند. شاید زمانی که یک سهم با قیمتی بالاتر از ارزش ذاتیاش فروخته میشود، معاملهگر تصمیم به فروش آن بگیرد. بسیاری از سرمایهگذاران از نسبت P/E برای بررسی بیشفروش یا بیشخرید شدن سهم استفاده میکنند.
اگرچه تشخیص اینکه آیا سهمی بالاتر از ارزش واقعیاش فروخته میشود یا خیر، به طرز تفکر فرد تحلیلکننده بستگی دارد، زیرا معاملهگران و تحلیلگران از ابزارهای متفاوتی برای تحلیل استفاده میکنند. ممکن است به نظر عدهای سهمی در حال فروخته شدن بیش از ارزش واقعیاش باشد، ولی به نظر سایر تحلیلکنندگان اینطور نباشد. بیشخرید شدن یک سهم میتواند به علت اخبار خوب انتشاریافته از آن شرکت باشد.
نظرات و پیشنهادات