تسویه معاملات در یک تعریف ساده یعنی جا به جایی اوراق بهادار و پول بین خریدار و فروشنده ی یک سهم از طریق کارگزاری است و مثل همه ی معاملاتی که بین خریدار و فروشنده انجام می شود است .وقتی یک شرکت در بازار سرمایه پذیرفته می شود و سهام آن عرضه می شود این سهام همیشه بین خریداران و فروشنده ها دست به دست و داد و ستد می شود .
درواقع هر خریدار یا فروشنده در بازار بورس باید کد بورسی دریافت کرده و یک کارگزاری برای خود انتخاب کند. هر معامله در بازار بورس با حضور دو طرف مستقیم و غیرمستقیم انجام میگیرد. خریدار و فروشنده که دو مهره اصلی معاملات به شمار میآیند را به عنوان طرف مستقیم میشناسیم و کارگزاری هر دو آنها را، طرف غیرمستقیم معامله میدانیم.
با ثبت سفارش و سپس انجام شدن معامله، مبلغی از جانب خریدار اوراق بهادار به فروشنده پرداخت میشود؛ اما این جابهجایی وجه نقد به سرعت و به صورت مستقیم انجام نمیگیرد. بنابراین، تسویه معاملات میان خود خریدار و فروشنده انجام نمیشود. اینجا است که کارگزاریها نقش خود را ایفا میکنند و واسطهای برای تسهیل معامله شده و به طرفین فرایند تسویه تبدیل میشوند.
پس از آن با انجام شدن معامله میان خریدار و فروشنده، وجه نقد و اوراق بهادار توسط یک سیستم معاملاتی جابهجا میشود. همانطور که بیان شد، کارگزاریها نقش مهمی در انجام معامله و جابهجایی وجه و اوراق بهادار میان طرفین معامله دارند. در بازار سرمایه ایران بیش از ۱۵۰ کارگزاری در حال فعالیت هستند و میلیونها معامله را به صورت روزانه میسر میسازند. حجم بالای معاملات در بازار بورس، نیازمند وجود و نظارت یک نهاد واسط بر نقل و انتقالات و تسویه معاملات در بورس است.
از آنجا که تعداد معاملات و کارگزاریهای موجود در بازار بورس بسیار زیاد است، در نتیجه، باید یک نهاد مرکزی واسطه بین کارگزاریهای وجود داشته باشد تا تسویه معاملات به آسانی انجام شود. این نهاد مرکزی، «شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه» نام دارد. در واقع میتوان گفت که شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، نقش اتاق پایاپای را بر عهده دارد و امین هر دو طرف معامله محسوب میشود. بنابراین ساز و کار تسویه معاملات را میتوان بدین صورت تشریح کرد؛ پس از انجام معامله بین خریدار و فروشنده، وجه خریدار از کارگزار خریدار وارد سیستم مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه شده و پس از آن وارد حساب کارگزار فروشنده میشود. شخص فروشنده میتواند وجه حاصل از فروش سهامش را حداقل بعد از یک روز کاری پس از انجام معامله از کارگزاری خود درخواست کرده و پس از حداقل دو روز کاری از حساب خود برداشت کند. روند تسویه معاملات، دو روز کاری به طول میانجامد. به همین علت است که برداشت وجه توسط فروشنده به دو روز زمان نیاز دارد.
در نهایت، این وجه از طریق سیستم مذکور به حساب کارگزاری فروشنده واریز میشود. وجه مذکور به قدرت خرید فروشنده تبدیل میشود تا بتواند با آن به معامله بپردازد؛ یا در صورت درخواست برداشت وجه، طی حداقل یک روز کاری و در تاریخ تسویه معاملات به حساب وی پرداخت شود. البته این مدت زمان بسته به نوع دارایی معامله شده میتواند تغییر کند.
نظرات و پیشنهادات