P/S مخفف Price to Sales یا همان قیمت به فروش است؛ و از تقسیم قیمت سهم بر میزان فروش شرکت به ازای هر سهم به دست میآید.
در P/S نمایش داده شده در وبسایت TSETMC میزان فروش هر شرکت به صورت گذشتهنگر (ttm) و بر اساس چهار فصل آخری که گزارشهای مالی شرکت منتشر شده محاسبه شده است.
رشد میزان فروش شرکت بهصورت پایدار یکی از اصلیترین نشانههای پیشرفت یک شرکت است.
یکی از مهمترین مزایای استفاده از این نسبت، سخت بودن دستکاری میزان فروش نسبت به دستکاری سود حاصل شرکت در صورتهای مالی است؛ چون میزان فروش صرفا از قراردادهای فروش شرکت به دست میآید و این در حالی است که محاسبه میزان سود در گرو چند پارامتر مختلف است.
از آنجایی که نسبت P/S یک شرکت کاملا مرتبط با میزان حاشیه سود آن شرکت میباشد؛ و حاشیه سود هر صنعت نسبت به صنعت دیگر متغیر است؛ میزان P/S هر نماد باید نسبت به میانگین P/ S همان صنعت سنجیده شود.
نحوه محاسبه نسبت P/S چگونه است؟
فرض کنید که میخواهیم نسبت P/S شرکتی را محاسبه کنیم. ابتدا باید اطلاعات و صورتهای مالی میان دوره ای ماهانه، ۳ ماهه، ۶ ماهه و یا یکساله شرکت مورد نظر را داشته باشیم. این اطلاعات و صورتهای مالی هم در سایت خود شرکت و هم در سامانه کدال به نشانی Codal.ir موجود میباشد.
گام بعدی باید مقدار فروش به ازای هر سهم یعنی پارامتر S را محاسبه کنیم. فرض میکنیم میزان فروش خالص شرکت در بازه زمانی که آن را بررسی میکنیم ۸۰۰ میلیارد تومان باشد. از طرفی فرض می کنیم تعداد کل سهام شرکت نیز ۲ میلیارد سهم باشد؛ حال مقدار فروش به ازای هر سهم یا همان پارامتر S از تقسیم ۸۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ بر ۲٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ به دست می آید که پاسخ عدد ۴۰۰ است.
ارزش بازار یا قیمت هر سهم، همان قیمت پایانی سهم در تابلوی معاملات است که به طور مثال فرض میکنیم قیمت پایانی سهم در روز جاری برابر با ۲۰۰ تومان باشد که این عدد همان پارامتر P است. در گام آخر با تقسیم پارامتر P یعنی عدد ۲۰۰، بر پارامتر S یعنی عدد ۴۰۰، نسبت P/S هر سهم شرکت مورد نظر به دست می آید که عدد ۰٫۵ میباشد. این عدد نشان دهنده این است که قیمت هر سهم، ۰٫۵ برابر فروش به ازای هر سهم شرکت است؛ این نسبت هر چه کمتر باشد می تواند بیانگر پایین بودن قیمت سهم باشد که نشانه ای مثبت است.
نظرات و پیشنهادات